Μια μέρα μετά την άφιξή μας στις Αθήνες κι ύστερα από την ενθουσιώδη του Ελληνικού λαού υποδοχή, ο σεβαστός Μακάριος μας κάλεσε εκεί στο ξενοδοχείο για μια σύσκεψη. Σ’ αυτήν παρευθέσαν εκτός ημών των τριών συνεξορίστων του κι οι αείμνηστοι: Μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος, Νικόλαος Κλ. Λανίτης, Σάββας Λοϊζίδης κι ο αγαπητός Νίκος Κρανιδιώτης. Θέμα της σύσκεψης:
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ κι η περαιτέρω πορεία του Διγενή.
Το λόγο πήρε πρώτα ο ίδιος. Και ποια η εισήγησή του; Με λίγα λόγια τούτη: Μετά την απελευθέρωσή μας η ΕΟΚΑ έπρεπε να σταματήσει κάθε αγώνα και να διαλυθεί. Κι ο στρατηγός Διγενής να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Στην πρόταση και εισήγή του αυτή διαφωνήσαμε όλοι. Μερικοί υποδείξαμε πως ίσα-ίσα τώρα χρειαζόταν η ΕΟΚΑ. Και να μην υπήρχε θα έπρεπε οπωσδήποτε να συσταθεί για να δημιουργήσει με την ύπαρξή της το αντίπαλο δέος στη Δύναμη που κυβερνούσε. Δυστυχώς, σε κανενός τα λόγια ο Μακαριώτατος δεν έδωσε σημασία. Στη στάση του αυτή αντέδρασε έξω φρενών κυριολεκτικά, ο αείμνηστος Σάββας Λοϊζίδης. Τότε κι αυτός, εκτός εαυτού, έδωσε τούτη την απάντηση κουνώντας και το χέρι του πάνω κάτω.
-Ακούστε, κύριοι, και καταλάβετέ το. Κι οι πεντακόσιες χιλιάδες του Κυπριακού λαού να θέλουν κάτι, εγώ θα κάμω, ό,τι κόψει αυτό, κι έδειξε το κεφάλι του. Τα λόγια του συνώδευσε κι ένα πλατύ γέλιο. Σοβαρευόταν αλήθεια ή αστειευόταν; Αυτή η απορία γεννήθηκε στην ψυχή όλων μας. Με την τελευταία του φράση έληξε κι η σύσκεψή μας. Χωριστήκαμε με την καρδιά πολύ βαριά. Η φράση του αδελφού Πολύκαρπου κατά τη νύκτα της απελευθέρωσής μας ανέβηκε στο μυαλό μου:
Αρχαί ωδίνων! είπα…
***
Δικτατορία σιωπής από τις εφημερίδες μέχρι τον αγαπητόν Πολύκαρπο Ιωαννίδη
Από τη στιγμή της αφίξεώς μας στις Αθήνες ο σεβαστός Μακάριος δεν διεκδικεί απλώς τον τίτλον του “ο εις και μόνος”, αλλά και δεν δέχεται κανένα από εκείνους τους ανιδιοτελείς φίλους της Κύπρου να γράψουν ή να ειπούν και το παραμικρόν γι’ αυτή. Σιωπή από όλους! Δικτατορία σιωπής. Αυτός ο ίδιος ο σεβαστός Μακάριος είχε ομολογήσει, ότι μαζί με την Κυβέρνηση της Ελλάδος είχαν συστήσει στις εφημερίδες να μη δημοσιεύσουν τίποτε του Αγίου Κυρηνείας ή του Πολύκαρπου. Κι η δικαιολογία; Τούτη: Είναι κι ο ι δυό τους φανατικοί και των άκρων. Κι αυτοί οι άνθρωποι, των ακροτήτων οι άνθρωποι, βλάπτουν τον αγώνα∙ δεν τον ωφελούν.
Αυτός ούτος ο αείμνηστος Χρίστος Λαμπράκης είχεν πει στον Κυρηνείας:
-Άγιε Κυρηνείας, σας παρακαλώ μη με παρεξηγείτε γιατί δεν γράφω ό,τι αξίζει για το πρόσωπό σας. Αυτή την εντολή πήραμε. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν δημοσιεύσαμε και το άρθρο του κ.Πολύκαρπου, μολονότι η εφημερίδα μου θα το θεωρούσε τιμή της να φιλοξενήσει ένα τέτοιο κείμενο.
Την ίδια απάντηση περίπου έδωσαν κι οι υπεύθυνοι των άλλων εφημερίδων. Για παράδειγμα:
Η διεύθυνση της Καθημερινής, όταν ρωτήθηκε για σχετικόν άρθρο του αγαπητού Πολύκαρπου είπε: Υπέροχον το άρθρο κι η εφημερίδα μας ευχαρίστως θα το δημοσιεύσει, αν μας φέρετε γραπτή συγκατάθεση του σεβαστού Μακαρίου. Τα ίδια είπε κι η αντιπολιτευόμενη “Ελευθερία”, που το δημοσίευσε, άφηκε όμως να νοηθεί, ότι κι αυτή είχε λάβει την πιο πάνω εντολή.
Αυτός ο ίδιος ο σεβαστός Μακάριος είχεν πει στον Πολύκαρπο, ότι κομματίζεται με την αρθρογραφία του σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες. Με όλα αυτά γίνεται φανερόν ότι ήθελε να δέσει τα χέρια και να κλείσει το στόμα του αγαπητού Πολύκαρπου, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε πάθος με τη δημοσιογραφία. Ο άνθρωπος αυτός πέρασε όλη τη ζωή του αγωνιζόμενος για την ελευθερία της Κύπρου και την ΕΝΩΣΗ με τη μάνα Ελλάδα. Λίγοι αγωνίσθηκαν σαν αυτόν. Νέος εντοπίσθηκε σε απόμερα χωριά, διώχθηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, και στο τέλος εξορίσθηκε στις Σεϋχέλλες. Από τον άνθρωπο αυτό, που τόσα πρόσφερε με την αρθρογραφία του και τους αγώνες του, ζητείται τώρα να σιωπήσει, να μη γράφει. Αντίθετα αυτό ποτέ δεν ζητήθηκε από άλλους αγωνιστές. Για παράδειγμα τον αγαπητό Κρανιδιώτη ή τον αείμνηστο Λουκή Ακρίτα. Ποιος ο λόγος; Γιατί μόνο ο Πολύκαρπος κι ο Κυρηνείας να μην γράφουν και να μη μιλούν; Τι εζητείτο με όλα αυτά; Ένα πράγμα:
Να ακούεται και να προβάλλεται μόνο αυτός, έστω κι όταν αδρανούσε. Κι όμως εμείς τόσο προτού φύγουμε από τις Σεϋχέλες, όσο κι όταν φτάσαμε στις Αθήνες, αυτό του δηλώσαμε καθαρά όλοι:
-Μακαριώτατε, δεν έχουμε ένσταση, να προβάλλεστε για το εθνικό μας θέμα παντού, και πάντοτε μόνο εσείς, αρκεί να ακολουθείτε πιστά τη γραμμή που έχει χαραχθεί σχετικά με τον αγώνα. Αν το κάνετε αυτό θα υπάρχει από μέρους μας πλήρης συνεννόηση και συνεργασία.
Τα ίδια του επαναλάβαμε κι όταν ύστερα από λίγες μέρες εμείς φύγαμε από το ξενοδοχείο Πτι Παλαί. Το αποτέλεσμα; Το ίδιο. Μολονότι τακτικά τον επισκεπτόμεθα, αυτός δεν είχε τίποτα το ουσιαστικό να μας αναγγείλει. Στο διάστημα αυτό σπαταλούσε τον καιρό του, χωρίς καμιά ουσιαστική προσφορά στον αγωνιζόμενο λαό μας. Περιοριζόταν στο να δέχεται πότε τον ένα και πότε τον άλλο και να κάθεται να κουβεντιάζει επί ώρες μαζί τους. Για τον αγώνα κανένα πρόγραμμα, καμιά συνεννόηση, καμιά κίνηση θετική. Εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν οι δάφορες προσκλήσεις από οργανισμούς και ιδρύματα και η αποδοχή διαφόρων μεταλλίων και τιμών, που γινόντουσαν προς το πρόσωπό του.
Τον ίδιο χρόνο βολιδοσκοπήθηκε κι ο σεβαστός Κυρηνείας να αποδεχθεί τιμές από το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία κι άλλους οργανισμούς. Η απάντηση όμως ήταν:
-Αν θέλετε, τιμήσατε τον αγωνιζόμενο Κυπριακό λαό και μάλιστα τους ευρισκομένους στις φυλακές και τα κρατητήρια… Αυτό θα είχε σημασία.
Επανειλημμένα στις επισκέψεις και συναντήσεις μας του τονίζαμε, πως χανόταν πολύτιμος καιρός άδικα.
Μα, τι θα έκαμνε, ίσως ερωτήσει κάποιος. Υπεδείξαμε πως με τις εκθέσεις των βασανιστηρίων, που είχαμε στα χέρια μας και μόνο θα μπορούσαμε πολλά να επιτύχουμε. Αρκεί να μην περιοριζόμεθα σε μια απλή ανακοίνωση, όπως είχε κάμει ο ίδιος, αλλά να τα προβάλλαμε διεθνώς με φυλλάδια, το ραδιόφωνο, κλπ. Από τα τεράστια ποσά που διαχειριζόταν, θα μπορούσε να τα προβάλει ο διεθνής τύπος και το Κυπριακό θέμα να γινόταν θέμα κάθε λαού… Δυστυχώς όλο και ανέβαλλε. Αυτό επιθυμούσε κι η Ελληνική κυβέρνηση. Με τη σιωπή και την αδράνεια να αμβλυνθεί και το ενδιαφέρον του Ελληνικού λαού, για το Κυπριακό και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και Ένωση. Ο Χάρτινγκ κάτω στη μαρτυρική μας πατρίδα αλώνιζε τις πόλεις και τα χωριά με το στρατό του συλλαμβάνοντας και βασανίζοντας τον κόσμο κι εμείς καθόμασταν στις Αθήνες ήσυχοι κι ανενέργητοι. Παρά τις επανειλημμένες εισηγήσεις και συστάσεις μας να καλέσει τον αείμνηστο Λήμνου Διονύσιον και να του αναθέσει τη διεύθυνση της ΠΕΑΚ (Πανελλήνια Επιτροπή Αυτοδιάθεσης Κύπρου), και να προχωρήσει στην αναδιοργάνωσή της, δυστυχώς τούτο αρνιόταν να το κάμει. Διαρκώς ανέβαλλε. Εν τω μεταξύ δισεκατομμύρια δραχμές του Ελληνικού λαού κατεφαγώθησαν από υπαλλήλους και διάφορους άλλους εκμεταλλευτές της ΠΕΑΚ χωρίς καμιά ουσιαστική προσφορά στον αγώνα.
Έτσι πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες χωρίς να γίνει τίποτα.
Πετράκης Γιαλλούρος (1938-1956), εδώ σημαιοφόρος σε εθνικές εκδηλώσεις του Γυμνασίου Αμμοχώστου.
Στρατιώτης τον πυροβόλησε θανάσιμα. Ο Πετράκης προχώρησε δέκα περίπου βήματα, φώναξε «ζήτω η ένωση» και έπεσε νεκρός. Ήταν ο πρώτος μαθητής, που θυσιάστηκε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ.
Συνέντευξη του σεβαστού Μακαρίου στην “Ελευθερία” Κύπρου
“Δέχομαι Ανεξαρτησία”
Μέσα στον Ιούλιο μήνα του 1957, όπως μάθαμε, γίνηκαν αρκετές ζυμώσεις χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα έκαναν διάφορα διαβήματα στην Ελληνική Κυβέρνηση για τη σύγκληση μιας νέας Τριμερούς. Ο σεβαστός Μακάριος προτιμούσε την προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη. Γι’ αυτό κι η Ελληνική Κυβέρνηση παραιτήθηκε της προσπάθειάς της για λύση του Κυπριακού με Ανεξαρτησία, αλλά παραμονή της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία, όπως είχε βολιδοσκοπήσει μυστικά και εμπιστευτικά την Αγγλική Κυβέρνηση. Σε τούτη φυσικά την προσπάθειά της οδηγήθηκε και πάλι από μια συνέντευξη του σεβαστού Μακαρίου που είχε δώσει την 21η Ιουλίου 1957 στην Κυπριακή εφημερίδα “Ελευθερία”. Στη συνέντευξη αυτή ο σεβαστός Μακάριος μεταξύ άλλων είχε πει, πως ήταν πρόθυμος να συζητήσει μια λύση ανεξαρτησίας υπό τον όρο να μην αποκλεισθεί για πάντα η “Ένωση”. Στη συνέντευξη αυτή μεταξύ άλλων είχε πει και τούτο:
“Επειδή δεν είναι τόσο εύκολο να καρποφορήσει ο στόχος μας για την “Ένωση”, νομίζω ότι πρέπει να μελετήσουμε καλύτερα θέμα ανεξαρτησίας, θέμα αυτοκυβέρνησης, για να σταματήσει πια αυτό το κακό”.
Από αριστερά: Παπασταύρος, Κυπριανός, Μακάριος, Πολύκαρπος.
Τα πρώτα σπέρματα που ρίχτηκαν δυστυχώς στην ψυχή του, τόσο στις Σεϋχέλες από την επίσκεψη των εκεί διαφόρων Άγγλων διπλωματών, όσον και στην Ελλάδα από τους διάφορους επισκέπτες για εγκατάλειψη του σκοπού του αγώνος και του όρκου που δόθηκε για “Ένωση και μόνον Ένωση”, άρχισαν να καρποφορούν.
“
Ο λαός κουράστηκε. Η ΕΝΩΣΗ είναι ανέφικτος. Να δεχθούμε μια ανεξαρτησία σαν μεταβατικό στάδιο. Ο κόσμος δεν αντέχει πια.” Αυτά κι άλλα παρόμοια έλεγε ευκαίρως, ακαίρως σε όσους τον πλησίαζαν. Φτωχή Κύπρος! Σε ποιον ανέθεσες το μέλλον σου!
===
Πιέζουν για φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών
Την αύξηση υπαρχόντων φόρων και την επιβολή νέων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων που αναμένεται να λάβει η Κύπρος από την Ευρωζώνη ζητούν πολλά κράτη–μέλη της, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, υπάρχουν σημάδια, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα θα δεχόταν να επαναχρηματοδοτήσει το δάνειο των 5 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Κύπρο υπό τον όρο ότι θα λάβει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή όπως και η Ευρωζώνη. Οι εταίροι ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση να αυξήσει τη φορολογία επιχειρήσεων από το 10% στο 12,5%, να εισαγάγει έναν προσωρινό φόρο επί των κεφαλαιακών κερδών και επίσης να εφαρμόσει τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT) που θα εφαρμόζουν εθελοντικά 11 από τα 17 κράτη–μέλη της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2014. Ανώνυμος αξιωματούχος, που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις της τρόικας με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση σχετικά με τους φόρους. «Ολες οι επιλογές έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2010 και η Ιρλανδία είχε δεχτεί πολύ ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων (από το 12,5%), κάτι που τελικά δεν έγινε. Στην Κύπρο, ο φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τρία χρόνια και να αποφέρει 200-300 εκατ. ευρώ. Ο φόρος των επιχειρήσεων θα μπορούσε να αυξηθεί από το 10% στο 12,5%, είπε ο αξιωματούχος. Οσον αφορά τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών έχει ήδη συμφωνηθεί με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ 11 κρατών της Ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα η Κύπρος αρνείται να υποστηρίζει αυτό τον φόρο, ο οποίος προβλέπει φορολόγηση των συναλλαγών με παράγωγα κατά 0,01% και τη φορολόγηση των συναλλαγών με μετοχές και ομόλογα κατά 0,1%.