Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ο Χανκ Ρίρντεν συναντάει την “Νταντά”

-Δεν μπορείτε να αμφισβητείτε τέτοια πράγματα, κύριε Ρίρντεν.

-Γιατί;
-Γιατί δεν μπορείτε.
-Άρα μου μιλάς για απόλυτες έννοιες, ενώ πριν από λίγο έλεγες πως τίποτα δεν είναι απόλυτο.
-Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική.
-Πού βρίσκεται η διαφορά;
-Πρόκειται για το κράτος.
-Εννοείς δηλαδή πως δεν υπάρχει τίποτα απόλυτο εκτός από το κράτος.
-Εννοώ πως όταν το κράτος λέει πως είναι σημαντικό, είναι σημαντικό.
-Γιατί;

-Ορίστε το μέταλλο. Μπορείτε να πάτε εκεί πέρα με τα φορτηγά σας -σαν κάθε τυχαίος άρπαγας, αλλά χωρίς κίνδυνο, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορώ να σας πυροβολήσω- να πάρετε όσο μέταλλο θέλετε και να φύγετε. Μην επιχειρήσετε να με πληρώσετε. Δεν θα δεχτώ πληρωμή. Μην κόψετε επιταγές. Δεν πρόκειται να τις εξαργυρώσω. Αν θέλετε το μέταλλο, έχετε τα όπλα να το αρπάξετε. Πάρτε το.

-Μα τι λέτε, κύριε Ρίρντεν! Τι θα πει ο κόσμος!

-Θέλετε να σας βοηθήσω να το κάνετε να φαίνεται σαν πώληση – σαν ασφαλής, δίκαιη, ηθική συναλλαγή. Δεν πρόκειται να σας βοηθήσω.




Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τι θα πει να είσαι φιλελεύθερος

Ελευθερία για τους λίγους, δεν είναι ελευθερία. Ελευθερία για μένα και σκλαβιά για σένα, είναι σκλαβιά και για τους δυο μας.
Samuel M. Jones


Ο φιλελεύθερος (νεοφιλελεύθερος όπως αποκαλείται ανυπόστατα και με τόση επιτηδευμένα κακόβουλη χροιά από αριστερά και δεξιά σε σημείο να έχει καθιερωθεί στον δημόσιο πολιτικό διάλογο και τη συνείδηση της κοινής γνώμης ως βρισιά) έχει γίνει συνώνυμο με τον άκαρδο μπάσταρδο που πίνει το αίμα των άλλων. Ένας ορισμός που διεστραβλώνεται σκόπιμα από τις κυβερνήσεις προκειμένου να βάζουν το χέρι σε τσέπες που δεν είναι δικές τους. Τι ακριβώς ισχύει άραγε για τον ιδιωτισμό και εκείνον που αναζητεί ως τρόπο ζωής τη φιλοσοφία του;

Φιλελεύθερος είναι “εκείνος που πιστεύει στην ελεύθερη βούληση. Εκείνος που υποστηρίζει τις αρχές της ελευθερίας, και πιο συγκεκριμένα την ελευθερία σκέψης και πράξης του κάθε ατόμου”. (Ορισμός από το λεξικό Webster New International)

Ο φιλελεύθερος είναι εκείνος που αντιτείθεται στον αυταρχισμό. Με την αυστηρή έννοια του όρου, ο φιλελεύθερος απορρίπτει τη χρήση της βίας ή την απειλή της, νόμιμη ή μη νόμιμη, ως τρόπο επιβολής των θέσεών του ή της θέλησής του πάνω σε οποιοδήποτε φιλειρηνικό άτομο.

Ο φιλελεύθερος πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύει όλα τα άτομα με ίσο τρόπο, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εσωτερικές ή εξωτερικές παρεμβάσεις, αλλά να αφήνει τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις τους και τη διαδικασία επίτευξης των στόχων τους ανεμπόδιστα και ανεπηρέαστα.

Για τον φιλελεύθερο, το να αντιμετωπίζονται οι πολίτες από την κυβέρνησή τους με ισότητα δεν συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύει το άτομο από τις συνέπειες των δικών του επιλογών και πράξεων. Ο φιλελεύθερος πιστεύει πως το άτομο που αποφασίζει με σύνεση για τη ζωή του δικαιούται να απολαμβάνει τους καρπούς του δρόμου που έχει επιλέξει, ενώ αντίθετα εκείνος που δεν αποφασίζει με σύνεση δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει από την κυβέρνηση να τον αποζημιώσει για τη δική του έλλειψη ορθής κρίσης.

Ο φιλελεύθερος απαιτεί από την κυβέρνηση να θεσπίζει, να υποστηρίζει και να ενισχύει το έργο μιας Δικαιοσύνης που θα στέκεται αμερόλπτη μέσα σε δικαστικές αίθουσες όπου οι αποφάσεις δεν θα επηρεάζονται από τη φυλή, το θρήσκευμα ή την οικονομική κατάσταση των ατόμων. Το δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται με την ίδια ισχύ επάνω τόσο σε ιδιώτες όσο και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο φιλελεύθερος σέβεται το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να διαθέτει και να απολαμβάνει εκείνος την τίμια κτηθείσα περιουσία του με όποιον τρόπο θεωρεί εκείνος καλύτερο –να την εμπορεύεται, να την πουλάει ή και να την χαρίζει– έχοντας πλήρη επίγνωση της αλήθειας σύμφωνα με την οποία η ανθρώπινη ελευθερία δεν νοείται αν αυτό το θεμελιώδες της ατομικής ιδιοκτησίας δεν αναγνωρίζεται ή καταπατείται ανεπανόρθωτα.

Ο φιλελεύθερος πιστεύει ότι οι καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω της αμοιβαιότητας που δημιουργείται μέσα από μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά. Είναι πεπεισμένος πως οι ελεύθεροι άνθρωποι, χρησιμοποιώντας τα δικά τους λεφτά που έχουν παραχθεί τίμια είναι στην καλύτερη δυνατή θέση να κατανοήσουν και να βοηθήσουν τον συμπολίτη του που έχει ανάγκη.

Ο φιλελεύθερος υποστηρίζει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα είναι μικρό και με διακριτές αρμοδιότητες, και που θα υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους προκειμένου να αποφεύγεται κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας. Ο φιλελεύθερος, σε αντίθεση με τους περισσότερους, δεν πιστεύει ότι οι πράξεις και οι θέσεις των ατόμων πρέπει να γίνονται αντικείμενο διοίκησης και ελέγχου.

Ο φιλελεύθερος έχει μεγάλη πίστη στον εαυτό του και στα άλλα ελεύθερα άτομα προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή ευτυχία και ευημερία σε μια κοινωνία όπου κανένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί πίεση πάνω σε κανένα άλλο φιλειρηνικό άτομο προκειμένου να επιβάλλει τις απόψεις του ή τις επιθυμίες του. Ο τρόπος ζωής του είναι βασισμένος πάνω στον σεβασμό για το άτομό του και πάνω στον σεβασμό για τους άλλους.

Ο φιλελεύθερος δεν υποστηρίζει τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης, εκτός και αν εκείνη οδηγεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά και πάλι, όταν βλέπει ότι στον τρόπο διακυβέρνησης υπερισχύει το κακό έναντι του καλού, είναι υποχρεωμένος να προσπαθήσει να εξηγήσει σε εκείνους που επιβάλλουν τα συγκεκριμένα μέτρα πως ο εξαναγκασμός δεν μπορεί να πετύχει ποτέ τίποτα καλό, ακόμα και αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι πράγματι καλοπροαίρετη.

Ο στόχος του φιλελεύθερου ανθρώπου είναι η ειρήνη και η φιλία με τους γείτονές του τόσο εντός των συνόρων της χώρας του όσο και εκτός.



Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Όταν οι κομμουνιστές έκαναν επεισόδια και απειλούσαν με βόμβες σε κινηματογράφους για την ταινία “Ελένη”

Αστείοι αν και ακίνδυνοι οι λίγοι πολέμιοι του corpus christi, γελοία η ψηφοθηρική ΧΑ, τραγικά τα ΜΜΕ που το κάνουν θέμα διαφημίζοντας δωρεάν ένα θεατρικό που φωνάζει από μακριά πως θέλει να δημιουργήσει ντόρο (και δεν είναι καν και πρωτότυπο αφού πρόκειται για μεταφορά), ελεεινοί και άθλιοι μέσα στο διαχρονικό τους θράσος οι νεοκομμουνιστές Μπίστηδες, Ρεπούσηδες, Τατσόπουλοι, που ανακάλυψαν τον ελληνικό Μεσαίωνα έξω από ένα θέατρο προχτές, και όχι μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, στα δημόσια νοσοκομεία, στις τηλεοράσεις και τα εκδοτικά συγκροτήματα, στα δικαστήρια τόσες δεκαετίες τώρα.


Η ταινία «Ελένη» (1985), βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου, όταν ο συγγραφέας-δημοσιογράφος ζούσε -παιδί ακόμα- στο χωριό του, τον Λια Θεσπρωτίας.

Τα γεγονότα και τα πρόσωπα της «Ελένης» είναι πραγματικά και εξιστορούν το παιδομάζωμα που επέβαλλαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στα χωριά που καταλάμβαναν.

Η Ελένη Γκατζογιάννη, μητέρα του Νίκου Γκατζογιάννη, θα πληρώσει με την ζωή της, την προσπάθειά της να γλυτώσει τα παιδιά της, βοηθώντας τα να δραπετεύσουν για να μην πέσουν στα χέρια των ανταρτών.

Ο Νίκος Γκατζογιάννης, θα επιστρέψει, χρόνια αργότερα, στην Ελλάδα σαν ανταποκριτής των Νιου Γιορκ Τάιμς και θα προσπαθήσει ν’ αναζητήσει τους υπαίτιους του θανάτου της μητέρας του.

Η ταινία, ουσιαστικά τελεί υπό καθεστώς (ημι)απαγόρευσης προβολής στην Ελλάδα. Δεν έχει προβληθεί ποτέ από κρατικό ή δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό (διατίθεται μόνο σε βιντεοκλάμπς).

Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε αρνηθεί να γίνουν τα γυρίσματα στην Ελλάδα και τους αυθεντικούς χώρους (η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία), ενώ η προβολή της στους ελληνικούς κινηματογράφους διακόπηκε μετά από λίγες ημέρες, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από το ΚΚΕ και οπαδοί του προπηλάκιζαν τους θεατές που πήγαιναν να την δουν.



Με τον Τζον Μάλκοβιτς:


Άυν Ραντ: Ο κρατισμός και η μεικτή οικονομία

Σοσιαλισμός: Η θεωρία ή το σύστημα που προτάσσει τον έλεγχο της ιδιοκτησίας, των μέσων παραγωγής και του κεφαλαίου από το κοινωνικό σύνολο.


Φασισμός: Διακυβερνητικό σύστημα με ισχυρή κεντρική εξουσία. Απαγορεύει την αντιπολίτευση ή την κριτική ελέγχοντας όλες τις υποθέσεις του έθνους (βιομηχανία, εμπόριο, κλπ).

Κρατισμός: Η αρχή ή η πολιτική που συγκεντρώνει διευρημένες οικονομικές, πολιτικές ή άλλες σχετικές υπερεξουσίες στο Κράτος σε βάρος της ατομικής ελευθερίας.

Είναι προφανές πως ο κρατισμός, η κυριάρχουσα πολιτική τάση των ημερών μας, είναι ο γενικότερος και πιο διαδεδομένος τρόπος διακυβέρνησης ενώ οι άλλοι δύο αποτελούν παραλλαγές του. Ο σοσιαλισμός αρνείται την έννοια της ιδιωτικής περιουσίας και των ατομικών δικαιωμάτων κηρύσσοντας ότι η διαχείρηση πρέπει να γίνεται από την κοινωνία ως σύνολο, δηλαδή από το Κράτος. Ο φασισμός επιτρέπει την κατοχή στα άτομα, αλλά μεταφέρει τον έλεγχο της περιουσίας στην κυβέρνηση, δηλαδή το Κράτος.

Σε ποια από τις δύο παραλλαγές βρισκόμαστε εμείς σήμερα; Στον Σοσιαλισμό ή τον Φασισμό;
Για να απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα, πρώτα πρέπει να απαντήσει στο εξής: ποια είναι η κυρίαρχη ιδεολογική τάση του σύγχρονου πολιτισμού;

Καμία. Δεν υπάρχει ιδεολογία. Δεν υπάρχουν πολιτικές αρχές, θεωρίες, ιδανικά ή φιλοσοφία. Δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση, κανένας στόχος, καμία πυξίδα, κανένα όραμα για το μέλλον, καμία ηγετική μορφή που να εμπνέει.

Υπάρχει κάποια συναισθηματική τάση που να κυριαρχεί σήμερα στον πολιτισμό; Ναι. Μία. Ο φόβος.

Όπως ο νευρωτικός που δεν αναγνωρίζει τα δεδομένα της πραγματικότητας πιστεύοντας πως έτσι εξαφανίζονται, το ίδιο και η νεύρωση ενός ολόκληρου πολιτισμού οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν πως η απελπισμένη τους ανάγκη για πολιτικές αρχές και αντιλήψεις θα εξαφανιστεί αν απλώς διαγράψουν όλες τις αρχές και αντιλήψεις. Και καθώς κανένα άτομο ή έθνος δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς την πίστη σε κάποια μορφή ιδεολογίας, αυτή η αντι-ιδεολογία είναι και η κυρίαρχη ιδεολογία του χρεωκοπημένου μας πολιτισμού.

Αυτή η αντι-ιδεολογία, έχει ένα νέο και πολύ άσχημο όνομα: “Διακυβέρνηση Συναίνεσης”

Η συναίνεση συνεπάγεται διάχυση όλων των ιδεών που είναι πολιτικά ορθές η ορθότητα των οποίων προκύπτει με βάση τα κριτήρια της πλειοψηφίας. Τα πιστεύω των ιδιωτών και των μειονοτήτων απλώς δεν υφίστανται με αποτέλεσμα η συναίνεση να ταυτίζεται με τον συμβιβασμό, το απαραίτητο δομικό στοιχείο εκείνου που αποκαλούμε “μεικτή οικονομία”.

Ως μεικτή οικονομία ορίζεται ο συνδυασμός ελευθερίας και ελέγχων. Δεδομένου ότι η θέσπιση ελέγχων προϋποθέτει περαιτέρω ελέγχους, πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα που ή θα άρει κάθε μορφή ελέγχου ή θα καταλήξει σε δικτατορία. Η μεικτή οικονομία δεν έχει αρχές προκειμένου να καθορίσει τις πολιτικές, τους στόχους ή τους νόμους, δεν έχει αρχές προκειμένου να περιορίζει την κυβέρνησή της. Η μοναδική, βασική αρχή της μεικτής οικονομίας, είναι ότι κανενός τα συμφέροντα δεν είναι ασφαλή, καθώς υπόκεινται σε δημόσια διαχείριση με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να κάνει το οτιδήποτε και να μένει ατιμώρητος. Ένα τέτοιο σύστημα, ή καλύτερα αντι-σύστημα, διαιρεί μία χώρα σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό εχθρικών στρατοπέδων, σε ομάδες που παλεύει η κάθε μία για την κυραρχία έναντι της άλλης, σε μία συνεχόμενη ροή επίθεσης και άμυνας όπως προβλέπει το καθεστώς της ζούγκλας.

Η εξουσία της μεικτής οικονομίας ασκείται από καταπιεστές, και η εφαρμογή της στην πολιτική ζωή μιας χώρας, αν και φαινομενικά μοιάζει για πολιτικώς ορθή, είναι ένας θεσπισμένος εμφύλιος πόλεμος ειδικών συμφερόντων που προσπαθούν να κατακτήσουν και να διατηρήσουν τον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας προκειμένου να προασπίζουν τα δικά τους προνόμια με κυβερνητικές αποφάσεις, δηλαδή με την ισχύ.

Εν απουσία των ατομικών δικαιώματων, η μεικτή οικονομία μπορεί να βασίζει τη διατήρηση της επίπλαστης τάξης που υποτίθεται ότι θέτει προκειμένου να συγκρατεί τις άγριες, αρπακτικές ομάδες που η ίδια δημιουργεί και να διατηρεί ένα επίπλαστο δίχτυ ασφαλείας μονάχα μέσω του συμβιβασμού: συμβιβασμός απέναντι στα πάντα σε όλους τους τομείς, υλικό, πνευματικό, διανοητικό, προκειμένου καμία ομάδα να μην περάσει ποτέ την κόκκινη γραμμή και να υπερκεράσει το σάπιο διακυβερνητικό οικοδόμημα.

Ο μοναδικός κίνδυνος για τη μεικτή οικονομία, είναι το οτιδήποτε δεν συμβιβάζεται: μια αξία, μια αρετή ή μια ιδέα. Ο μοναδικός εχθρός είναι ένα άτομο, μια ιδέα, ένα κίνημα που δεν συμβιβάζεται. Ο μοναδικός εχθρός είναι η ακεραιότητα.

Περιττό να πούμε ποιοι είναι οι νικητές και οι ποιοι οι μονίμως χαμένοι σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Είναι επίσης κάτι παραπάνω από προφανές τι είδους ενότητα (ή συναίνεση) προϋποθέτει ένα τέτοιο παιχνίδι: την ενότητα μιας σιωπηρής συμφωνίας σε ένα πλαίσιο χωρίς κανόνες όπου όλα επιτρέπονται (ή διαπραγματεύονται) μέσα από την πίεση, τον έλεγχο, τις χάρες, τις δημόσιες σχέσεις, το δούναι και λαβείν, τα παρακάλια, τις προδοσίες και το “δικαίωμα” ενός πολέμου όπου το λάφυρο είναι το προνόμιο του να χρησιμοποιείς ένοπλη βία εναντίον όλων εκείνων που παραμένουν, με Νόμο, άοπλοι.

Κάτι τέτοιο μπορεί να θεμελιωθεί μόνο πάνω στη βάση της μεγάλης κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που έχει απεριόριστη ισχύ, επιτρέποντας στους νικητές να ξεφεύγουν όσο μεγάλο κι αν είναι το αδίκημά τους, μιας κυβέρνησης που δεν είναι ποτέ υπόλογη σε καμία πολιτική, που δεν δεσμεύεται από καμία ιδεολογία, μιας κυβέρνησης που αυξάνει ολοένα και περισσότερο την εξουσία της, στο όνομα της εξουσίας για την εξουσία σαν μια μεγάλη συμμορία που δεν διστάζει να πνίξει τη νομοθεσία μιας χώρας προκειμένου να υπερισχύσει. Ως εκ τούτου, το δόγμα του “συμβιβασμού” και της “διαχείρισης” μπορεί να ισχύει για όλα τα θέματα εκτός από ένα: τον περιορισμό της ίδιας της κυβέρνησης.
Για αυτό και οι τόσες κατηγορίες, συκοφαντίες, και το υστερικό μίσος που εκτοξεύεται από τους διαχειριστές της μεικτής οικονομίας εναντίον των υπερασπιστών της ελευθερίας και του καπιταλισμού.

Το σύστημα όπου η κυβέρνηση δεν εθνικοποιεί τα μέσα παραγωγής αλλά απορροφά απόλυτα τον έλεγχο της οικονομίας, ονομάζεται φασισμός.

Οι κρατιστές της κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι σοσιαλιστές καθώς δεν κηρύττουν ή δεν προτίθενται να εθνικοποιήσουν την ιδιωτική περιουσία. Εκείνο που αποζητούν είναι να ελέγχουν τη χρήση και διάθεση της ιδιωτικής οικονομίας μέσω κυβερνητικών παρεμβατισμών. Όμως αυτό είναι ένα θεμελιώδες γνώρισμα του φασισμού.


(Καπιταλισμός, το Άγνωστο Ιδανικό)


Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η ομιλία της Θάτσερ στην Μπριζ

Η μοίρα μας είναι συνδεδεμένη με την Ευρώπη ως μέλος της Κοινότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μέλλον μας εξαρτάται μόνο από την Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες, την Γαλλία, την Ισπανία και οποιοδήποτε άλλο μέλος.


Η Κοινότητα αυτή καθεαυτή δεν είναι αυτοσκοπός. Ούτε και είναι μια θεσμική διεργασία που πρέπει μονίμως να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιταγές κάποιου αόριστου θεωρητικού σκεπτικού. Ούτε και πρέπει να παγιωθεί στη λογική ενός ατελείωτου κανονιστικού πλαισίου.

Το να περιορίσεις την εθνικότητα των κρατών και να μεταφέρεις την εξουσία στις Βρυξέλλες θα ήταν επιζήμιο και καταστροφικό για την επίτευξη των στόχων που όλοι θέλουμε να δούμε να εκπληρώνονται. Η Ευρώπη θα είναι δυνατή ακριβώς επειδή θα έχει την Γαλλία ως Γαλλία, την Ισπανία ως Ισπανία, την Βρετανία ως Βρετανία, και όλες τις χώρες ελεύθερες στο να διατηρήσουν τις παραδόσεις και την ταυτότητά τους.
Θα ήταν τρέλα να επιχειρήσουμε να προσδώσουμε στις χώρες μια ευρωπαϊκή “εθνικότητα”. Δεν καθορίσαμε τα σύνορά μας με την προοπτική να αλλάξουν ξανά στο όνομα ενός Ευρωπαϊκού υπερκράτους υπό μια νέα κυριαρχία των Βρυξελλών.


Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Χρυσή Αυγή: Εχθρός της η ελευθερία

Ο λόγος που ψήφισαν πολλοί Έλληνες Χρυσή Αυγή είναι μέχρι ενός σχετικού σημείου κατανοητός. Η Αθήνα έγινε χαβούζα εγκληματικότητας, βρώμας και καθολικής ανομίας από τη μη αντιμετώπιση της Πολιτείας του θέματος της λαθρομετανάστευσης. Η ίδια κατάσταση και στην επαρχία. Τα σύνορα ξεχύλωσαν, το λαθρεμπόριο δεσπόζει, η ανασφάλεια και ο φόβος κυριαρχούν έναντι όλων των άλλων συναισθημάτων, μαζί με τη θλίψη και την οργή για τη χώρα μας που πέθανε. Μέχρι εκεί. Γιατί από κει και πέρα, η Χρυσή Αυγή δεν είναι τίποτα άλλο από ένας νέος κύκλος αναπαραγωγής πασοκικών οικονομικών πολιτικών (οι άνθρωποι είναι σοσιαλιστές, ΔΕΝ το κρύβουν) και κομμουνιστικών ιδεολογικών θεωριών (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, αφού όλοι αυτοί ξορκίζουν όπου σταθούν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λες και έχει καμία σχέση ή θα μπορούσε να έχει ποτέ ο φιλελευθερισμός με οποιαδήποτε μορφή φορολογίας πόσο μάλλον τόσο χυδαίας). Και επειδή δεν μπορούν να ρισκάρουν να αυτοαποκληθούν ως κομμουνιστές αφού η Ιστορία είναι πολύ συγκεκριμένη, φορούν τα ίδια ρούχα αλλιώς με την ιδεολογική ραφή του σοσιαλισμού.
Όλα αυτά περιτυλιγμένα από την ουσία της τζιχάντ, μαζί με τη φρασεολογία και τις πρακτικές των όπου γης Χομοεϊνί και Αδόλφων.

Η ψήφος στη ΧΑ ήταν εν μέρει λογική δεδομένων των συνθηκών γύρω από τις οποίες σηκώθηκε ένα κύμα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας. Δεν είναι όμως καθόλου λογικό, όταν θες να απαλλαγείς από ένα κακό να το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο χειρότερο που απλά θα διογκώσει και τις δύο προοπτικές. Όποιος θέλει να φάει μπέργκερς, θα φάει μπέργκερς. Όποιος θέλει να φάει κάτι άλλο, θα φάει κάτι άλλο. Όποιος θέλει να φάει και μπέργκερς και κάτι άλλο θα φάει και μπέργκερς και κάτι άλλο.
Η επιθυμία της ελευθερίας δεν συνεπάγεται καμία μορφή διλήμματος και η ανθρωποφαγία, μέσω της κατάργησης της ατομικής αυτοδιάθεσης και της επιβολής επιθυμιών πάνω στον άλλον, δεν υφίσταται σε κανέναν κατάλογό της.

Από το σάιτ τους, με τίτλο: ο προσδιορισμός του κυριότερου εχθρού:

«Θα πράξωμε το παν, παν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μην χρειασθούμε ποτέ να επιλέξωμε μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, φιλελευθερισμού και κομμουνισμού… Επειδή, όμως, κατά πολλούς η σκιά μιας παρόμοιας προοπτικής διαγράφεται στον ορίζοντα, πρέπει να γνωστοποιήσωμε την θέση μας. Κάθε δικτατορία είναι απεχθής, αλλά κάθε παρακμή είναι ακόμη απεχθέστερη… Ορισμένοι δεν δύνανται να υποταχθούν στην ιδέα, ότι είναι δυνατόν μια ημέρα να αναγκασθούν να φορέσουν το πηλίκιο του Ερυθρού Στρατού. Όντως, είναι μια φρικτή προοπτική. Δεν μας είναι όμως δυνατόν, εν τούτοις, να υποφέρωμε την ιδέα, ότι θα είμεθα μια ημέρα υποχρεωμένοι να περάσωμε το υπόλοιπο της ζωής μας, τρώγοντας χάμπουργκερς από το Μπρούκλιν».

Ο προσδιορισμός του κυριοτέρου εχθρού
Αλαίν ντε Μπενουά

Σαν σήμερα, 55 χρόνια πριν

“Απευθύνομαι σε όσους θέλουν να ζήσουν και να ξαναβρούν τη χαμένη τους αυτοεκτίμηση. Τώρα που ξέρετε την αλήθεια για τον κόσμο σας, σταματήστε να στηρίζετε τους καταστροφείς σας. Το κακό που λυμαίνεται τον κόσμο σας αντλεί τη δύναμή του απ’ τη δική σας συγκατάθεση. Αποσύρετε τη συγκατάθεσή σας. Αποσύρετε τη στήριξή σας. Μην προσπαθείτε να ζήσετε με τους όρους των εχθρών σας. Μην προσπαθείτε να κερδίσετε σ’ ένα παιχνίδι όπου οι κανόνες επιβάλλονται από τους άρπαγες. Μη ζητάτε εύνοιες απ’ όσους σας υποδουλώνουν, μην εκλιπαρείτε την ελεημοσύνη όσων σας λήστεψαν, ζητιανεύοντας απ’ αυτούς επιχορηγήσεις, δάνεια ή δουλειές, μη συντάσσεστε μαζί τους προκειμένου να πάρετε πίσω όσα σας άρπαξαν, βοηθώντας τους να ληστέψουν τους γείτονές σας. Είναι αδύνατο να ελπίζει κανείς ότι θα ζήσει με δωροδοκίες που θα λάβει για να κάνει τα στραβά μάτια στην καταστροφή του. Μην αγωνίζεστε για κέρδη, επιτυχία ή ασφάλεια υποθηκεύοντας το δικαίωμά σας στην ύπαρξη. Γιατί αυτή η υποθήκη δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ: όσο περισσότερα πληρώνετε, τόσο περισσότερα θα σας ζητούν∙ όσο υψηλότερες αξίες θα κατακτάτε, τόσο πιο τρωτοί κι ανυπεράσπιστοι θα γίνεστε. Το σύστημά τους βασίζεται σε μια μέθοδο ατέρμονου εκβιασμούπου αποσκοπεί στο να σας αφαιμάξει, εκμεταλλευόμενο όχι τις αμαρτίες σας, αλλά την αγάπη σας για την ύπαρξη.”


Ο Άτλας Επαναστάτησε δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Οκτωβρίου 1957.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η μικρότερη μειονότητα είναι το άτομο

Δεν θα ισχυριστώ ότι στόχος της δουλειάς μου είναι το καλό των άλλων – στόχος της δουλειάς μου είναι το δικό μου καλό, και περιφρονώ όποιον δέχεται να θυσιάζει το συμφέρον του για το καλό των άλλων. Θα μπορούσα να σας πω ότι εσείς είστε αυτοί που δεν υπηρετείτε το κοινό καλό, γιατί κανένα καλό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τίμημα ανθρώπινες θυσίες, γιατί παραβιάζοντας τα δικαιώματα ενός ανθρώπου, παραβιάζετε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, και μια κοινωνία χωρίς δικαιώματα είναι καταδικασμένη.




Ένα πρόσωπο χωρίς σημάδι φόβου, πόνου ή ενοχής

“Μακάρι να μπορούσα να σε γλιτώσω από όλα αυτά που θα αναγκαστείς να υπομείνεις”, της είπε, ενώ ο απαλός τόνος της φωνής του έλεγε: Δεν χρειάζεται να φοβάσαι για μένα. “Αλλά δεν μπορώ. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτόν τον δρόμο μόνος του. Όμως ο δρόμος είναι ο ίδιος για όλους μας.”


“Και πού οδηγεί;”

“Στην Ατλαντίδα”, απάντησε ο Φρανσίσκο χαμογελώντας, σαν να ‘κλεινε απαλά την πόρτα στις ερωτήσεις που δεν σκόπευε να απαντήσει.

“Τι;” έκανε έκπληκτη η Ντάγκνι.

“Δεν θυμάσαι; Στη χαμένη πόλη όπου μόνο τα πνεύματα των ηρώων γίνονται δεκτά.”


Atlass Shrugged (Part II)