Γεννήθηκε πριν 78 χρόνια ακριβώς, στις 30 Μαΐου 1937, και σε ηλικία 23 ετών συνελήφθη από την κουβανέζικη κυβέρνηση επειδή διαμαρτυρόταν κατά του κομμουνισμού. Ποιητής, διπλωμάτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αρμάντο Βαλλαντάρες, υποστηρικτής της Επανάστασης του Κάστρο, είχε τοποθετηθεί στην κρατική Υπηρεσία του υπουργείου Επικοινωνιών, δουλεύοντας στο ταχυδρομείο. Μέχρι τη στιγμή που το καθεστώς αποφάσισε να του «χαρίσει» 22 χρόνια στην κόλαση, επειδή είχε αρνηθεί να τοποθετήσει πάνω στο γραφείο του το κατάλληλο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων που δήλωνε ξεκάθαρα «Είμαι με τον Φιντέλ».
Μετά την απελευθέρωσή του το 1982, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο περιέγραφε με λεπτομέρειες τα βασανιστήρια που είχε υποστεί από την κυβέρνηση της Κούβας, ενώ διορίστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Στο βιβλίο του περιέγραφε αναλυτικά όλα όσα υπέστη από το καθεστώς του Κάστρο. Αναγκασμένος να ζει σε ένα κελί, τόσο μικρό, που κανένας από τους συγκρατουμένους του δεν μπορούσε ούτε καν να ξαπλώσει, έπρεπε να υφίσταται και τα καθημερινά βασανιστήρια των φρουρών του οι οποίοι τον κακοποιούσαν καθημερινά, αναγκάζοντας για παράδειγμα να τρώει τα περιττώματα των άλλων.
Όπως το περιγράφει ο ίδιος:
"Για μένα, ήταν 8.000 μέρες πείνας, συστηματικών ξυλοδαρμών, σκληρής εργασίας, μοναχικού εγκλεισμού και απομόνωσης. Οχτώ χιλιάδες μέρες αγώνα προκειμένου να αποδείξω ότι ήμουν άνθρωπος, 8.000 μέρες προσπαθώντας να αποδείξω ότι το πνεύμα μου θα νικούσε την εξάντληση και τον πόνο, 8.000 μέρες δοκιμάζοντας στην πράξη την πίστη μου, τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, 8.000 μέρες πολεμώντας τους άθεους φυλακιστές μου που προσπαθούσαν να μoυ εμφυσήσουν με τα όπλα τους το μίσος μέσα μου, 8.000 μέρες πάλης προκειμένου αυτό το μίσος να μην με κυριεύσει, 8.000 μέρες παλεύοντας να μην γίνω σαν αυτούς."
Ενώ για τον Τσε Γκεβάρα έγραψε:
"Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος από μίσος. Ο Τσε Γκεβάρα εκτέλεσε δεκάδες, εκατοντάδες ανθρώπους που δεν πέρασαν ποτέ από δίκη, ούτε τους ανακήρυξε κανείς ενόχους... Όπως θα το έθετε και εκείνος με δικά του λόγια: "Πρέπει να εκτελούμε, ακόμα και αν η αμφιβολία είναι ελάχιστη." Και αυτό ακριβώς έκανε στη Σιέρα Μαέστρα και τη φυλακή του Λας Καμπάνας."
Στην Ελλάδα ο Βαλλαντάρες έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τη διαμάχη του με τη σοσιαλιστική εφημερίδα "Το Ποντίκι". Με δικηγόρο τον Γιώργο Μαύρο, ο ποιητής είχε κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας επειδή είχε δημοσιεύσει υβριστικό υλικό εναντίον του το οποίο και είχε πάρει από έντυπο του κομμουνιστικού καθεστώτος της Νικαράγουα. Ειδικότερα, μεταξύ πολλών άλλων, τον κατηγορούσε ότι στα 21 του ήταν πράκτορας της CIA και φασίστας υπονοώντας ξεκάθαρα πως δικαίως ο Κάστρο τον είχε τοποθετήσει στην κόλαση του γκούλαγκ του. Το περιεχόμενο του υλικού που είχε προσκομίσει η νομική εκπροσώπηση της εφημερίδας μαρτυρούσε ότι το είχε προμηθευτεί απευθείας από τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Κούβας. Δικηγόρος του "Ποντικιού" ήταν ο πρώην βουλευτής, πρώην υπουργός στη συγκυβέρνηση ΝΔ-Συνασπισμού και πρώην πρόεδρος του δεύτερου, Νίκος Κωνσταντόπουλος.