Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ελευθερία και Ευθύνη

Η Ελευθερία δεν σημαίνει μόνο ότι το άτομο έχει ταυτόχρονα τις ευκαιρίες και το βάρος της επιλογής∙ σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να υφίσταται και τις συνέπειες των πράξεών του και ότι θα επαινεθεί ή θα κατηγορηθεί γι’ αυτές. Η ελευθερία και η ευθύνη είναι αδιαχώριστες. Μια ελεύθερη κοινωνία λειτουργεί ή διατηρείται μόνο αν τα μέλη της θεωρούν σωστό κάθε άτομο να κατέχει τη θέση που προκύπτει από τη δράση του και να την αποδέχεται ως το αποτέλεσμα της δράσης του. Παρότι μπορεί να προσφέρει στο άτομο μόνο ευκαιρίες, και παρότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του κάθε ατόμου εξαρτάται κατ’ ανάγκη από αναρίθμητα τυχαία συμβάντα, αυτή η πεποίθηση κατευθύνει αποτελεσματικά την προσοχή του καθενός σε εκείνες τις συνθήκες που έχει τη δύναμη να ελέγξει, σαν αυτές οι συνθήκες να ήταν οι μόνες που είχαν σημασία. Εφόσον δεχτούμε ότι στο άτομο πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει συνθήκες που μπορεί να γνωρίζει μόνο το ίδιο, και εφόσον, κατά κανόνα, κανείς άλλος δεν μπορεί να ξέρει αν αυτό το άτομο έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις συνθήκες με τον καλύτερο τρόπο ή όχι, οφείλουμε να υποθέσουμε ότι η έκβαση των πράξεών του καθορίζεται από αυτές, εκτός και αν το αντίθετο είναι προφανές.


Αυτή η πίστη στην ατομική ευθύνη, που ήταν πάντα ισχυρή οπότε οι άνθρωποι πίστευαν πραγματικά στην ατομική ελευθερία, έχει εμφανώς παρακμάσει ταυτόχρονα με την εκτίμηση των ανθρώπων στην ελευθερία. Η ευθύνη έχει γίνει μία μη δημοφιλής έννοια, μια λέξη που αποφεύγουν οι έμπειροι συνομιλητές ή συγγραφείς, καθώς είναι εμφανής η πλήξη ή η εχθρότητα με την οποία γίνεται δεκτή από μια γενιά που απεχθάνεται κάθε ηθικολογία. Η ευθύνη συχνά γεννά μια ευθεία εχθρότητα σε ανθρώπους που έχουν διδαχτεί ότι η θέση τους στη ζωή ή ακόμα και οι πράξεις τους καθορίζονται αποκλειστικά από συνθήκες που δεν ελέγχουν καθόλου. Αυτή όμως η άρνηση της ευθύνης οφείλεται συνήθως σε έναν φόβο απέναντι στην ευθύνη, που αναγκαστικά γίνεται και φόβος απέναντι στην ελευθερία. Δίχως αμφιβολία, πολλοί άνθρωποι φοβούνται την ελευθερία, καθώς η ευκαιρία να οικοδομήσει κάποιος τη δική του ζωή συνεπάγεται ένα συνεχές καθήκον, μια πειθαρχία που πρέπει κανείς να επιβάλλει στον εαυτό του για να επιτύχει τους σκοπούς του.


Φ. Χάγιεκ – Το Σύνταγμα της Ελευθερίας

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η συλλογική μεροληψία

Τόσα χρόνια που ο Τζίμης Πανούσης βρίζει τους Εβραίους -δεν είναι ανάγκη σε όνι να τελειώνει, εβραίοι γουρούνια δολοφόνοι, δεν υπάρχουν καλοί εβραίοι, εβραιοναζήδες- πού είναι η ΕΣΗΕΑ να αντιδράσει; Η ακαδημαϊκή κοινότητα; Η φουμοδιανόηση; Κάποιος; Σε τι διαφέρει ο Πανούσης από τον Κων/νο Πλεύρη και τη Χρυσή Αυγή; Σε τι διαφέρει ο Νίκος Χατζηνικολάου, που διαφημίζει ο ίδιος στον σταθμό του τη συνέντευξη με τον Πανούση, από τον Κων/νο Πλεύρη και τον Κασιδιάρη;



Ο Μίκη Μάους (κατά τον Παύλο Σιδηρόπουλο) Θεοδωράκης στην παρουσίαση του βιβλίου του το 2003, ενώπιον δύο ΠΑΣΟΚων υπουργών είχε πει πως “οι εβραίοι είναι η ρίζα του κακού”. Φράση που επανέλαβε το 2004, λίγες μέρες πριν βραβευτεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αν η ΔΟΕ έδιωξε από τους αγώνες την Παπαχρήστου για προώθηση ρατσιστικών θέσεων, γιατί βράβευσε τον “εγώ έφερα τον Καραμανλή στην Ελλάδα”;

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Χωρίς ελεύθερη οικονομία δεν έχεις τίποτα

-Είναι λαμόγιο, και δείχνει τις λαμογιές, και γενικά όλα αυτά που έχουν συμβεί.

-Και στο θέατρο νομίζω το λαμόγιο κάνεις.
-Ναι.

Τυπικός διάλογος “επιπέδου” που αντανακλά απόλυτα την τρομακτική ένδεια που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας και κουλτούρας. Ο Φιλιππίδης περιγράφει την καλλιτεχνική του μαγεία και ο Πέτρος Κωστόπουλος συμπληρώνει το σκηνικό. Τα ίδια και τα ίδια μια ζωή. Και όχι μόνο στην τηλεόραση. Και στη μουσική η ίδια μονοτονία που ξεπερνάει τα όρια του αυτισμού. Πάμε αφιέρωμα στον Θοδωράκη, και ξανά σιντί με τον Θάνο Μικρούτσικο, και πάλι Νταλάρας, και ξανά Θοδωράκης και Μαρία Φαραντούρη, άντε να πετάξουμε και έναν έντεχνο Κότσιρα. Δυο ακκόρντα, μια χαζοβιόλικη γέφυρα, ένα ρηχό ρεφρέν και πάμε πάλι. Άντε αν θέλουμε να ροκάρουμε πολύ άγρια όμως, να ρίξουμε και λίγο Πυξ Λαξ άντε και καν’άν Μουζουράκη αν θέλουμε να το κάνουμε πιο ψαγμένο.

Πάμε μετά σινεμά, χαμός από τρέηλερ, δεν προλαβαίνεις να δεις από πού σου έρχεται τι, χορταίνεις από θέαμα και θέλεις κι άλλο, μέχρι που σου σκάει η υπερπαραγωγή του “Ακάλυπτου” και ξεχνάς και το όνομά σου. Στις σειρές τα ίδια. Στα πάντα τα ίδια.

Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά και σε αυτό; Είναι πιο έξυπνοι; Έχουν τεχνολογία από ufo που δεν μοιράζουν στους προοδευτικούς Ευρωπαίους; Όχι. Είχαν ελεύθερη οικονομία. Και στην ελεύθερη οικονομία οι ιδέες κατ’ αρχήν δημιουργούνται και στη συνέχεια διακινούνται και εξελίσσονται.