Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Θα χρηματοδοτήσει τη Χαμάς η Δύση;

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την ορκωμοσία της κυβέρνησης Χαμάς-Φατάχ, και ήδη ξέσπασε η πρώτη κρίση. Αιτία το ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το ποιο κόμμα θα αναλάβει τη μισθοδοσία των εκατοντάδων υπαλλήλων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Η Χαμάς ήλπιζε πως η συμφωνία της νέας συμφιλίωσης που υπογράφτηκε τον Απρίλιο και οδήγησε στο σχηματισμό της κυβέρνησης ενότητας, θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα του ισλαμικού κινήματος και τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους υπαλλήλους του. 

Αυτός είναι και κύριος λόγος που οδήγησε τη Χαμάς στο να τα βρει ξανά με τη Φατάχ, καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μία σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία κλιμακώθηκε μετά την απόφαση της Αιγύπτου να καταστρέψει τα τούνελ που συνέδεαν τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Χαμάς, η νέα κυβέρνηση οφείλει τώρα να πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της, κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνει ούτε τη Φατάχ ούτε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καθώς θεωρούν ότι δεν είναι δική τους ευθύνη. 

Μάλιστα η διαφωνία τους αυτής αποτυπώθηκε και στις βαίες συγκρούσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εξαγριωμένοι υπάλληλοι της Χαμάς επιτέθηκαν εναντίον τραπεζών στη Λβρίδα της Γάζας, αμέσως μόλις ανακάλυψαν ότι οι λογαριασμοί τους παρέμεναν άδειοι. 



Η ρήξη αυτή ομολογεί ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν στη συμφωνία δημιουργία κυβέρνησης προκειμένου να εξυπηρετήσει η κάθε μία τα δικά της συμφέροντα. Η μεν Χαμάς για να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, άλλωστε διεμήνυσε στον Αμπάς, πως αν θέλει να κάνει αποδεκτό τον πρωθυπουργό του Rami Hamdallah, θα πρέπει να αναλάβει και τους μισθούς της. 

Από την πλευρά του ο Αμπάς, επιθυμεί να δείξει στον κόσμο ότι δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη Δυτική Όχθη, αλλά και τη Λωρίδα της Γάζας, ότι είναι δηλαδή ο νόμιμος πρόεδρος όλων των Παλαιστίνιων. 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: και η Χαμάς και η Φατάχ ελπίζουν μέσω της κυβέρνησης ενότητας να αποσπάσουν οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα από δυτικούς χρηματοδότες, να λειτουργήσει δηλαδή ως η βιτρίνα που θα δέχεται τις οικονομικές ενισχύσεις και για τα δύο κόμματα.

Αν και ο Αμπάς αντιλαμβάνεται ότι η Δύση θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει απευθείας τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής της πτέρυγας, Ezzadin al-Kassam, και παρόλο που γίνονται ήδη κάποιες προσπάθειες να προσεγγισθούν οι αραβικές χώρες, με τον εμίρη του Κατάρ να έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα επιληφθεί του θέματος χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει τη μόνιμη λύση του, και η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να πείσουν τους δυτικούς ηγέτες να προχωρήσουν στην αύξηση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Μένει να δούμε αν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα συμφωνήσουν να πληρώνουν τους μισθούς των εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών και στρατιωτικών, της Χαμάς η οποία πάντως ακόμα δηλώνει δεσμευμένη στον ένα και μοναδικό στόχο ύπαρξής της, στη διάλυση του Ισραήλ.


Gatestone Institute

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η έννοια του "άλλου" και η κατασκευή των ειδήσεων μέσα από το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο

Η έννοια της ταυτότητας στην κατασκευή των ειδήσεων και ο ρόλος του "άλλου" απέναντι στο "εμείς" είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα επαγγελματίες αναλυτές της δημοσιογραφίας και της πολιτικής επικοινωνίας. Το κούρεμα των καταθέσεων (bail-in) που έγινε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013, καθιστά μία καλή περιπτωσιολογική ανάλυση, προκειμένου να διαπιστώσει κανείς πώς παρουσιάστηκε και αποτυπώθηκε στις κυπριακές εφημερίδες. Στο παρόν κείμενο εξετάζεται το θέμα μέσα από την Καθημερινή Κύπρου (εβδομαδιαία) και τη Σημερινή (πρωινή).

Για τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων διεξήχθη μία ποιοτική έρευνα μέσα από την εξέταση άρθρων γνώμης (editorial) και θεμάτων για τη χρονική περίοδο 25-3-2013 μέχρι και 31-2-2013. Από την παραπάνω μελέτη αναδύθηκε ένα δίπολο αντιπαράθεσης που αφορά δύο ξεχωριστές ομάδες, τους Κύπριους, και τους Ευρωπαίους. Σημειώνεται ότι η απόφαση για τις καταθέσεις ελήφθη από τις Βρυξέλλες και το Eurogroup.


Ταυτότητα, ετερότητα και εθνοκεντρισμός

Ταυτότητα και ετερότητα βρίσκονται σε μια διαρκή αντιπαραβολή με τη μία έννοια να συμπληρώνει και να αναδύεται μέσα από την άλλη. O άλλος λειτουργεί ως ένα συστατικό στοιχείο της ταυτότητας. Το πώς εντοπίζεται εκείνος ο "άλλος", ο έξω από εμάς παράγοντας, μπορεί να γίνει σαφές μέσα από μία σύγκρουση, αντίθεση και αντιπαράθεση στο υπό εξέταση εκάστοτε περιβάλλον. Τούτο σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία ταυτότητα, αλλά διάφορα είδη, και είναι εξαιρετικά πιθανό ένα άτομο να έχει παραπάνω από μία. Για παράδειγμα ενώ υπάρχει η εθνική ταυτότητα, αυτή είναι δυνατόν να συνυπάρχει με την πολιτική, την κομματική, την οπαδική, τη σεξουαλική, κλπ.

Όταν το κάθε "εγώ" ή "εμείς" εξετάζει τον κόσμο και τα γεγονότα γύρω του με βάση αποκλειστικά τα χαρακτηριστικά που το συνιστούν ως άτομο, προσωπικότητα ή σύνολο, το πραγματοποιεί στη βάση του εθνοκεντρισμού. Όπως το προσδιόρισε πρώτος ο Sumner ο εθνοκεντρισμός είναι "η οπτική που θέτει την ομάδα στην οποία ανήκει κάποιος στο κέντρο των πάντων, και την αξιολόγηση όλων των άλλων με βάση αυτή την ομάδα". Ως εκ τούτου, "έθνος" σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι μόνο η πατρίδα, αλλά μπορεί να εκληφθεί ως τέτοιο οτιδήποτε συσπειρώνει άτομα αλληλέγγυα μεταξύ τους (έσω-ομάδα) σε αντιδιαστολή με τους "άλλους", τους "αντίπαλους" (έξω-ομάδα).





Εθνοκεντρισμός και ευρωκεντρισμός

Το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, αναμφίβολα υπήρξε μία ιστορική απόφαση, και ο λόγος γύρω από τον οποίο αναδύθηκε εκ νέου ο δημόσιος διάλογος γύρω από το ζήτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και κατά πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να θέτει σε δεύτερη μοίρα την εθνική.

Τόσο η Καθημερινή όσο και η Σημερινή, εξετάζουν το ζήτημα με βάση τον εθνοκεντρισμό. Η οπτική τους δηλαδή επικεντρώνεται γύρω από το συμφέρον και τα κριτήρια της έσω-ομάδας που υποστηρίζουν. Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο εφημερίδες υιοθετούν τη ρητορική της ευρωταυτότητας, θεωρώντας ότι η απόφαση που έλαβε η ΕΕ ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει, αποδίδοντας ευθύνες για την εξέλιξη των πραγμάτων στο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα της χώρας και τις δικές της επιλογές. Το "έθνος" τους είναι η Ευρώπη, συνεπώς ο εθνοκεντρισμός τους ταυτίζεται με τον ευρωκεντρισμό.




Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

(Νέα) Αποδοκιμασία του Ισραήλ στην κυβέρνηση Ομπάμα


Το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στο Ισραήλ και την κυβέρνηση Ομπάμα έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα κυβέρνηση ενότητας μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς την οποία όρκισε ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς. 


"Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τα σχόλια του αμερικανικού υπΕξ αναφορικά με τη κυβέρνηση ενότητας των Παλαιστινίων. Πρόκειται για μία κυβέρνηση η οποία έχει τη συμμετοχή και τη Χαμάς, μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει ως μοναδικό σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ", δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Νετανιάχου. "Αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για πράγματι για την προώθηση της ειρήνης, θα έπρεπε να καλέσουν τον Αμπάς, να μην προχωρήσει σε συμφωνία με τη Χαμάς, και να επιστρέψει στις συνομιλίες για την ειρήνη με το Ισραήλ. Αντ' αυτού όμως, διευκολύνουν τον Αμπάς να πιστεύει ότι είναι θεμιτό και αποδεκτό να διαμορφώνει κυβέρνηση με μία τρομοκρατική οργάνωση. 



Το γραφείο του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο επίσημο σχόλιο. Το γραφείο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ωστόσο διά της εκπροσώπου του Τζεν Ψάκι, έχει φροντίσει να διαμηνύσει πως "οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Αμπάς όρκισε μία κυβέρνηση που αποτελείται καθαρά από τεχνοκράτες, δεν περιλαμβάνει μέλη της Χαμάς, και αυτό είναι αρκετό προκειμένου να συνεργαστούμε μαζί της και να την κρίνουμε από τις πράξεις της εκ των υστέρων".

StopFake.org: Ουκρανικός ιστότοπος εκθέτει την πλαστότητα ρωσικών πληροφοριών για τον πόλεμο


Ομάδα Ουκρανών ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και εθελοντών δημιούργησε ιστότοπο στον οποίο εκθέτει ως κατασκευασμένο προπαγανδιστικό υλικό φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο ιστότοπος ονομάζεται StopFake.org και δημιουργήθηκε τον Μάρτιο.

«Παρακολουθούσα από το σπίτι μου το Twitter και το Facebook και δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε εκεί», ανέφερε ο Γιεβχέν Φεντσένκο, διευθυντής του προγράμματος δημοσιογραφίας της Ακαδημίας Μοχίλα του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου.

«Είναι κατανοητό όταν η χώρα σου βρίσκεται υπό ξένη κατοχή, να αντιδράς συναισθηματικά. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι πρέπει να παραμένουν δημοσιογράφοι», προσθέτει.

«Η ρωσική προπαγάνδα είναι ξεκάθαρα κρατική, πολύ επιθετική, μερικές φορές πρωτόγονη και την ίδια στιγμή αποδοτική», σημειώνει ο κ. Φεντσένκο.

Η ιδέα του StopFake ανήκει στη φοιτήτρια Όλγκα Γιούρκοβα και έγινε πράξη λίγο αργότερα, τόσο στα ρωσικά όσο και στα αγγλικά.