Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ο Κόμει προσπάθησε να αποκαλύψει τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές μήνες πριν τη διεξαγωγή τους


Ο Διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμει ήθελε να κοινοποιήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2016 την πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής. Ωστόσο, έλαβε «κόκκινο φως» από την κυβέρνηση Ομπάμα καθώς αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου του απαγόρευσαν να το κάνει. Αυτά αναφέρουν στο Newsweek δύο πηγές. 

«Είχε ένα προσχέδιο ή ένα περίγραμμα. Κρατούσε ένα κομμάτι χαρτί στο χέρι του και σε ένα μίτινγκ είπε «θέλω να προχωρήσω». Τι θα νομίζει ο κόσμος για αυτό;», ανέφερε η πηγή στο περιοδικό για εκείνη τη συνάντηση στην οποία παρόντες ήταν επίσης ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, η Βοηθός Εισαγγελέα Λορέτα Λιντς, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζέ Τζόνσον καθώς και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις. 

Σημειώνεται ότι ο Κόμει ήθελε να βγει να μιλήσει δημόσια για το θέμα πολύ πριν το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και ο Διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών κατηγορήσουν την κυβέρνηση της Ρωσίας ότι ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές με κοινή δήλωσή τους στις 7 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, όταν το σκέφτηκε ή το ανακοίνωσε για πρώτη φορά ήταν ή τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2016, σε εκείνη τη σύσκεψη.

Πολλοί όμως δεν είδαν με καλό μάτι την ιδέα, και ο Λευκός Οίκος θεώρησε ότι θα ήταν καλύτερο η ανακοίνωση να είναι ένα συντονισμένο μήνυμα που θα είχε την υποστήριξη και τη συνεργασία διαφόρων υπηρεσιών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δεύτερη πηγή στο Newsweek: «Το εντιτόριαλ δεν φέρει το ίδιο βάρος. Έρχεται από ένα και μόνο πρόσωπο.»

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα έλεγε εάν το FBI διερευνούσε ενδεχόμενες σχέσεις που μπορεί να είχαν ή να μην είχαν συνεργάτες του Τραμπ ή άλλοι διάφοροι που ήταν και είναι κοντά του. Το πιο πιθανό είναι ότι θα το δημοσίευε μέσα από τους New York Times, και θα περιείχε πολλές πληροφορίες από την απόρρητη αναφορά που ήρθε στο φως από τις μυστικές υπηρεσίες στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν είχε προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής.

Ας κάνουμε μια απόπειρα να ανακεφαλαιώσουμε το ιστορικό της υπόθεσης «FBI-Τραμπ-Ρωσία»:

Τον Ιούνιο (ή Ιούλιο) ο Διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμει, ήθελε να κάνει γνωστή στο κοινό την ρωσική εμπλοκή αλλά η τότε κυβέρνηση Ομπάμα, του ζήτησε να μην το κάνει. 

Τον Οκτώβριο -11 μέρες πριν τις εκλογές- ο Κόμει έγραψε ένα γράμμα με το οποίο ανακοίνωνε πως το FBI ανοίγει εκ νέου την υπόθεση της Κλίντον βάσει της οποίας υποτίθεται ότι έκανε χρήση προσωπικού σέρβερ για απόρρητη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Είναι η ίδια η υπόθεση που ο Κόμει είχε ανοίξει τον Ιούλιο για να την κλείσει τον ίδιο μήνα με την επισήμανση ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις παράβασης του νόμου. Σημειώνεται, ότι μέχρι μία μέρα πριν το γράμμα του Κόμει, οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν την Κλίντον «σχεδόν Πρόεδρο» αφού είχε 81% ποσοστό νίκης. Μία βδομάδα μετά το γράμμα, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 65%.

Το Νοέμβριο –δύο μέρες πριν τις εκλογές- ο Κόμει ανακοίνωσε ότι ούτε αυτή τη φορά (!) βρήκε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Κλίντον είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα. Πολύ αργά όμως για εκείνη.

Τον Μάρτιο, ο Κόμει είπε σε ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ότι το FBI διερευνά το εάν και κατά πόσο ή όχι υπάρχει ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Είπε επίσης, ότι διερευνώνται πιθανές διασυνδέσεις ανάμεσα στο επιτελείο του Τραμπ και τη Μόσχα. 

Συνεπώς, ο Διευθυντής του FBI, αποφάσισε να κρατήσει μυστική ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν, αλλά δεν έκανε το ίδιο, παραμονές των εκλογών, για την έρευνα στην Κλίντον η γνωστοποίηση της οποίας της στοίχισε τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τραμπ, οι Μυστικές Υπηρεσίες του κάνουν πόλεμο... Από πού ακριβώς προκύπτει αυτό, είναι ένα καλό ερώτημα.