Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η διαφορά μεταξύ καπιταλιστών και σοσιαλιστών

Έχω έναν φίλο που φέτος έκλεισε τον πρώτο του χρόνο στο κολλέγιο. Θεωρεί τον εαυτό του πολύ προοδευτικό και είναι υπέρ της επιβολής ακόμα μεγαλύτερων φόρων που θα ενισχύουν τα κυβερνητικά προγράμματα ή με άλλα λόγια αυτό που αποκαλούμε «αναδιανομή του πλούτου».

Η μητέρα του είναι ορκισμένη συντηρητική κάτι που τον είχε κάνει να σκύβει το κεφάλι μπροστά στους άλλους από ντροπή. Είχε φτάσει στο σημείο μάλιστα, μετά από αρκετές πανεπιστημιακές διαλέξεις τις οποίες είχε παρακολουθήσει αλλά και τις συζητήσεις που είχε κάθε τόσο με έναν αριστερό καθηγητή του, να πιστεύει ότι στο μυαλό της υπήρχε μια εγωιστική εμμονή να κρατήσει για τον εαυτό της ό,τι ανήκε δικαιωματικά σε εκείνον.

Μια μέρα, ήρθε η συζήτηση στο θέμα της υψηλής φορολόγησης και της ανάγκης αύξησης της κυβερνητικής πρόνοιας. Όντας σίγουρος πως οι θεωρίες των καθηγητάδων του είναι η απόλυτη αλήθεια, της εξέφρασε την άποψή του.

Τότε εκείνη του απάντησε ρωτώντας τον πώς τα πάει με τα μαθήματα στο κολλέγιο. Ξαφνιασμένος εκείνος, απάντησε με καμάρι πως είχε μέσο όρο 4 (βαθμός Α, άριστα), ένα επίτευγμα που δεν ήταν και τόσο εύκολο να το αποκτήσει και ακόμα πιο δύσκολο να το διατηρήσει. Υπογράμμισε δε με ιδιαίτερη έμφαση, πως είχε επιλέξει έναν πολύ δύσκολο κύκλο μαθημάτων που απαιτούσε επίμονη μελέτη κάτι που του στερούσε το δικαίωμα να έχει ελεύθερο χρόνο και να πηγαίνει σε πάρτυ προκειμένου να διασκεδάζει με τους συμφοιτητές του. Δεν μπορούσε να έχει κάποιο κορίτσι, ούτε καν και πολλούς φίλους αφού το διάβασμά του απαιτούσε την ολοκληρωτική του αφοσίωση.

Η μητέρα του άκουγε με προσοχή και στη συνέχεια ρώτησε: «Και τι κάνει η φίλη σου η Μέι-λι;» Εκείνος απάντησε: «Με το ζόρι τα καταφέρνει. Αν και έχει πολύ εύκολο κύκλο μαθημάτων, παίρνει 2 (βαθμός C, μέτρια). Είναι πάντως πολύ δημοφιλής και το κολλέγιο για εκείνη δεν είναι τίποτα άλλο από μια ατέλειωτη διασκέδαση. Την καλούν σε όλα τα πάρτυ και αρκετές φορές από το πολύ μεθύσι, δεν είναι σε θέση ούτε καν να έρθει στο μάθημα προκειμένου να δώσει έστω την απλή παρουσία.

Και η σοφή Μητέρα ρώτησε ξανά: «Γιατί δεν πας τότε στον Διευθυντή σου να του ζητήσεις να σου αφαιρέσει 1 μονάδα από τον βαθμό σου και να τον δώσει στη φίλη σου που έχει μόλις 2. Έτσι, θα έχετε και οι δύο βαθμό 3 (βαθμός B, καλά) κάτι που θα είναι όντως μια καλή και δίκαιη αναδιανομή του Μ.Ο. σας.

Ο γιος, εμφανώς σοκαρισμένος από την πρόταση της μητέρας του, ανταπάντησε με θυμό: «Δεν θα είσαι και πολύ με τα καλά σου, πώς είναι δυνατόν να είναι δίκαιο αυτό! Εγώ έχω δουλέψει πολύ σκληρά για αυτούς τους βαθμούς! Έχω επενδύσει πολύ χρόνο και κόπο! Η Μέι-λι με το ζόρι έχει καταφέρει ένα απόλυτο τίποτα. Εκείνη διασκεδάζει και εμένα μου φεύγει ο πάτος!»

Στο πρόσωπο της Μητέρας ζωγραφίστηκε ένα απαλό χαμόγελο, και αμέσως του αποκρίθηκε: «Καλώς ήρθες στην καπιταλιστική πλευρά των πραγμάτων!»

Ακόμα κι αν έχεις αμφιβολίες για την κερκίδα στην οποία ανήκεις, η παραπάνω ιστορία αποτελεί ένα πολύ καλό τεστ για να μάθεις.

Ένας καπιταλιστής που δεν θέλει να έχει όπλο, δεν πρόκειται να αγοράσει.
Ένας σοσιαλιστής που δεν θέλει να έχει όπλο, θα απαγορέψει την οπλοκατοχή.

Ένας καπιταλιστής που είναι χορτοφάγος, δεν θα φάει κρέας.
Ένας σοσιαλιστής που είναι χορτοφάγος, θα θέλει όλα τα προϊόντα που παράγονται από το κρέας να απαγορευτούν για όλους.

Ένας καπιταλιστής που είναι ταπί και ψύχραιμος, θα σκεφτεί τρόπους για να βελτιώσει την κατάστασή του.
Ο σοσιαλιστής θα αρχίσει να αναρωτιέται ποιος θα αναλάβει να τον φροντίσει.

Ένας καπιταλιστής που δεν συμπαθεί κάποιον συγκεκριμένο παρουσιαστή κάποιας πολιτικής εκπομπής, θα αλλάξει κανάλι.
Ο σοσιαλιστής θα απαιτήσει να κλείσει εκείνο στο οποίο δουλεύει ο αντιπαθής για εκείνον παρουσιαστή.

Ο καπιταλιστής που θα θέλει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα βγει έξω να την αγοράσει, ή θα αναζητήσει μια δουλειά που θα μπορεί να του την παρέχει.
Ο σοσιαλιστής θα απαιτήσει να του την πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Ένας καπιταλιστής που θα διαβάσει το παραπάνω, θα το προωθήσει σε όλους τους φίλους του για να γελάσουν.
Ο σοσιαλιστής θα αρχίσει να παραπονιέται και θα αισθάνεται θιγμένος.


Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

To "Δόγμα Κλάιν"




Ένα πολύ καλό άρθρο του Johan Norberg (Cato Institute) κριτική στο βιβλίο “Το Δόγμα του Σοκ” της Ναόμι Κλάιν


Το βιβλίο “Το Δόγμα του Σοκ” της Ναόμι Κλάιν υποτίθεται ότι αποτελεί μια αποκάλυψη της ανάλγητης φύσης του Καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς και του κορυφαίου πρόσφατου υποστηρικτή του, του Μίλτον Φρήντμαν. Η Κλάιν υποστηρίζει ότι ο Καπιταλισμός πάει χέρι-χέρι με την απολυταρχία και τη βαρβαρότητα και ότι δικτάτορες και άλλες μοχθηρές πολιτικές φυσιογνωμίες επωφελούνται από τα “Σοκ” – καταστροφές δηλαδή, φυσικές ή κατασκευασμένες – για να αυξήσουν την εξουσία τους και να εφαρμόσουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς. Η Κλάιν αναφέρει τη Χιλή υπό το στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, τη Βρετανία υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Κίνα κατά τη διάρκεια της κρίσης της πλατείας ΤιενΑνΜεν και το συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ ως παραδείγματα αυτής της διαδικασίας.


Η ανάλυση της Κλάιν είναι απελπιστικά ελαττωματική, ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα. Τα ίδια τα λόγια του Φρήντμαν τον αναδεικνύουν σε υποστηρικτή της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και των Ατομικών Δικαιωμάτων. Υποστήριξε ότι οι σταδιακές οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι συχνά προτιμότερες από τις απότομες και ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με αυτές, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα εκ των προτέρων. Επιπλέον, ο Φρήντμαν καταδίκασε το καθεστώς Πινοσέτ και αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Ιράκ.


Τα ιστορικά παραδείγματα της Κλάιν επίσης καταρρέουν αν εξεταστούν λεπτομερειακά. Για παράδειγμα, η Κλάιν ισχυρίζεται ότι η καταστολή στην Πλατεία Τιεν-Αν-Μεν είχε σκοπό να συντρίψει την αντίθεση στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, όταν στην πραγματικότητα, είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα της απελευθέρωσης για χρόνια. Επίσης υποστηρίζει ότι η Θάτσερ χρησιμοποίησε τον πόλεμο στα Φώκλαντς ως κάλυψη για τις αντιδημοφιλείς οικονομικές της πολιτικές, ενώ στην πραγματικότητα αυτές οι οικονομικές πολιτικές απολάμβαναν ισχυρή λαϊκή στήριξη.


Ούτε με τις ευρύτερες εμπειρικές διαπιστώσεις της η Κλάιν τα καταφέρνει καλύτερα. Οι έρευνες σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες αποκαλύπτουν ότι τα λιγότερο ελεύθερα πολιτικά καθεστώτα τείνουν να ανθίστανται στην απελευθέρωση των αγορών, ενώ εκείνα τα κράτη με περισσότερες πολιτικές ελευθερίες τείνουν να επιδιώκουν και τις οικονομικές ελευθερίες. 

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

“Καιρός να επιλέξουμε”




Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών: Είτε θα πιστέψουμε στη δυνατότητά μας για αυτοδιαχείριση είτε θα εγκαταλείψουμε τις Αρχές της Επανάστασης, παραδεχόμενοι πως μια μικρή ελίτ ανθρώπων σε μια μακρινή πρωτεύουσα μπορεί να σχεδιάζει και να αποφασίζει για τις ζωές μας καλύτερα από ό,τι εμείς.

Επιμένουν να μας λένε πως πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτό που λέμε αριστερά ή δεξιά. Υπάρχει μόνο πάνω ή κάτω. Πάνω, προς το αρχέγονο όραμα του ανθρώπου, την απόλυτη ελευθερία του ατόμου σε αρμονία με το νόμο και την τάξη· ή κάτω, προς την υπόγεια φωλιά του ολοκληρωτισμού.

[...]

Ο Πλούταρχος μας είχε προειδοποιήσει: Καταστρέφει την ελευθερία των ανθρώπων όποιος τους χρεώνει με δάνεια, επιτόκια και όρους.

[...]

Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγχει την οικονομία χωρίς να ελέγχει πρώτα τον λαό. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να χρησιμοποιούν βία και εξαναγκασμό.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Νεοφιλελευθερισμός: η συκοφαντία και η αλήθεια

Η γενικότερη παραζάλη των καιρών μας, ανακατεμένη με προπαγάνδα, ημιμάθεια και τη γνωστή συνθηματολογία που μονίμως παπαγαλίζει πως “για όλα φταίει ο καπιταλισμός” με την ταυτόχρονη δαιμονοποίηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων και στη δημιουργία του νεολογισμού του οικονομικού όρου “νεοφιλελευθερισμός”. To περιεχόμενο με το οποίο ταυτίζεται εννοιολογικά η συγκεκριμένη λέξη, είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο με το οποίο εσκεμμένα συνδέεται σε μια εμφανή απόπειρα δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων για το τι είναι ή τι δεν είναι ο φιλελευθερισμός.


Διαβάζουμε και ακούμε αναλύσεις σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα, κατά κόρον αριστερής χροιάς αφού στην Ελλάδα ο εγχώριος δεξιός, εθνικός Τύπος απλά δεν κυκλοφορεί, πως η κρίση που βιώνουμε προέκυψε από έναν αχαλίνωτο, και κυρίως αποτυχημένο καπιταλισμό, ο οποίος μας οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα.


Ο φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία που βασίζεται στον συνδυασμό της πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας του ατόμου. Με όχημα αυτή την ελευθερία, που προϋποθέτει ως ζητούμενο ύπαρξής της το ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της αυτοδιαχείρισης, τα άτομα σχηματίζουν μεταξύ τους σχέσεις οι οποίες ρυθμίζουν στη συνέχεια τον ανταγωνισμό, την πρόοδο και εν τέλει την ίδια την ευημερία των ιδίων και της οικονομίας. Αυτό είναι το πνεύμα του κλασσικού φιλελευθερισμού, που εκπροσωπήθηκε από τον Σκωτζέζο οικονομολόγο και κοινωνικό φιλόσοφο Άνταμ Σμιθ τον 18ο αιώνα, και περιγράφεται ως μια ουσιαστική σμύκρινση του κράτους και των ρυθμίσεών του (φόροι, δασμοί, εκτύπωση χρήματος, παρέμβαση και γενικότερος έλεγχος), οι οποίες λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την ασυδοσία των κυβερνώντων απομονώνοντας το άτομο από την ανάπτυξη.

Η ελευθερία είναι η πυξίδα του ανθρώπου με τον έλεγχο της εξουσίας πλέον να περνάει στα δικά του χέρια και το κράτος να ελαττώνει δραστικά τη συμμετοχή του, περιοριζόμενο σε κάποιους μόνο τομείς, όπως την Παιδεία (απαραίτητη δομή με την οποία τα άτομα θα αναπτύσσουν τις άμυνές τους προκειμένου να μην καταλήγουν υποχείρια της εργασίας, όπως έλεγε ο Σμιθ), τον Στρατό ή την Εξωτερική Πολιτική ή ακόμα και σε απολύτως κανέναν. Αυτή η διαφοροποίηση στο ρόλο του κράτους, δημιουργεί και τα ανάλογα υπορεύματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν φιλελεύθεροι που είναι συντηρητικοί-κοινωνικοί (μικρό κράτος που θα προασπίζει νομικά την ελευθερία του ατόμου και τη δημιουργία ευκαιριών για την πραγμάτωση αυτής της ελευθερίας μέσω της αυτονομίας) ή αναρχοκαπιταλιστές (καθόλου κράτος).


Το 1976 ο Εργατικός Πρωθυπουργός Τζέιμς Κάλαχαν, και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ για δάνειο ύψους 3,9 δις δολαρίων, παραδέχεται την καθαρή ήττα του κεϋνσιανού μοντέλου. Ως απάντηση στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, η διάδοχός του προτάσσει την υπεροχή του φιλελευθερισμού. Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ, στηρίζεται σε ένα αναδιαμορφωμένο πεδίο σχέσης μεταξύ της κοινωνίας και του ατόμου “χτυπώντας” την καθεστωτική συντεχνία της βρετανικής οικονομίας και τον υπέρμετρο κρατισμό στον πυρήνα τους, συμπυκνώνοντας την ουσία του πιστεύω της στην περίφημη φράση: “Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε κοινωνία˙ υπάρχουν μόνο τα άτομα και οι οικογένειές τους.”

Ήταν ένας νέος κλασσικός φιλελευθερισμός, που αργότερα έμεινε γνωστός με τον όρο νεοφιλελευθερισμός. Ήταν εκείνο το μοντέλο πολιτικής και οικονομίας που αποτυπώθηκε και στην προεδρία του Ρήγκαν όταν ζήτησε την όσο δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κοινωνικού κράτους, με τη Θάτσερ να συμπληρώνει πως“το κράτος πρέπει να είναι ο υπηρέτης του πολίτη και όχι ο αφέντης του”.

Ποιος θα μπορούσε, ποιος τουλάχιστον κάτοικος της δικής μας χώρας που δεν είναι πορωμένος με την Αριστερά, να αμφισβητήσει την ορθότητα της κρίσης των δύο αυτών πολιτικών; Μήπως έχουμε σαν χώρα κοινωνικό κράτος ή μήπως τελικά υπήρξε και αυτή η έννοια άλλο ένα τεράστιο παραμύθι των σοσιαλιστών προκειμένου να ζουν από τα λεφτά των πολιτών; Κι αν οι συντεχνίες και ο συνδικαλισμός που καθιερώθηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου διαλύοντας την εργασία και μάλιστα σε νευραλγικούς της χώρους όπως είναι η Εκπαίδευση και η Βιομηχανία, δούλευαν πράγματι για το καλό της οικονομίας, και δεδομένου ότι ψωμί μπορεί να μην έχουμε να φάμε αλλά από εργατοπατέρες και συνδικαλιστές άλλο τίποτα, τότε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να ελέγχουν την εξουσία διασφαλίζοντας ότι και μόνο η συζήτηση για παράδειγμα για το αν πρέπει ή όχι να κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, θα ήταν κανονικά σήμερα ένα ακραίο σενάριο επιστημονικής φαντασίας;


Η ανθρώπινη φύση της παρακμής δεν κάνει εξαιρέσεις όποιο αξίωμα κι αν κατέχεις πολύ δε περισσότερο όταν είσαι συνδικαλιστής-στηλοβάτης των πολιτικών, οι οποίοι με τη σειρά τους συντηρούν και συντηρούνται από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Όλοι αυτοί οι λοχίες των κομματικών στρατών, που σήμερα περιμένουν από τους Τροϊκανούς να γίνουν από μόνοι τους… καλοί, συμμετέχοντας παράλληλα ενεργά στη διαπραγμάτευση για το ποια ακριβώς απόχρωση θα έχει η μαυρίλα του μέλλοντός μας, στέκονταν παραδοσιακά στο πλευρό όλων εκείνων των εξουσιομανών που γιγάντωσαν τον κρατικό μηχανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να τους διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους, αφήνοντας τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στο δημόσιο φαγοπότι, αλλά και κάτι παραπάνω από ανύπαρκτη σε δομές και υπηρεσίες, ακυρώνοντας δηλαδή στην πράξη πρώτοι και καλύτεροι τον ίδιο τον λόγο ύπαρξης του Δημοσίου.

Η υπαγωγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν μια πολιτική απόφαση ως το αθροιστικό αποτέλεσμα παρελθοντικών πολιτικών, που πραγματώθηκε μάλιστα από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση. Επιπλέον, το πέρασμα των κρατικών προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών χωρών στα χέρια του Γιούρογκρουπ ή του Συμβουλίου Κορυφής, όπως αναμένεται να κατοχυρωθεί και επισήμως πολύ σύντομα, αποδεικνύει ότι η “παγκοσμιοποίηση” είναι αληθινή και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα στον χάρτη του ευρώ. Το οικονομικό μοντέλο που επιβάλλεται ως λύση ωστόσο προέκυψε από έναν κρατικοδίαιτο ψευδοκαπιταλισμό κι από μια επίπλαστη ανάπτυξη που, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν ήταν ούτε απόλυτα δημόσια ούτε εξ ολοκλήρου ιδιωτική αφού το άτομο κατέληγε να πληρώνει, για παράδειγμα, για το αγαθό της υγείας του διπλά: και μέσω των κρατήσεων που του στερούσε το κράτος και μέσω των ιδιωτικών νοσοκομείων δεδομένου ότι η πολιτεία διαρκώς αποτύγχανε να του καλύψει τις ανάγκες και κάπως έπρεπε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη περίθαλψη. Όπου υγεία, και παιδεία.

Η κρίση του 1976 δεν έβαλε την Αγγλία στο ΔΝΤ επειδή ήταν υπέρ του μικρού κράτους. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο τεράστιος δανεισμός προήλθε ακριβώς επειδή δεν ακολουθήθηκε ποτέ φιλελεύθερη κατεύθυνση. Αυτό που ζουμε τώρα είναι η συνέπεια του μη περιορισμού του κράτους από την οικονομική ζωή, παρόλο που μιλάμε για τη μηχανή της ασύστολης παραγωγής και αναπαραγωγής διεφθαρμένων λειτουργών, η εργασία των οποίων εξαντλείται στην παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών (από τα προσωπικά δεδομένα μέχρι τη ρίψη χημικών), στην επιβολή αντισυνταγματικών χαρατσιών που όχι μόνο δεν προστατεύουν την ιδιωτική περιουσία αλλά την οδηγούν στην ολοκληρωτική της δήμευση, στο καθεστώς της μίζας που έφερε φακελάκια, ανομία, μη τυπωμένα σχολικά βιβλία και εν τέλει στην παράδοση της καθαρής οικονομίας, και του έθνους, και πάλι στο κράτος σε μία ακόμα πιο εφιαλτική του όμως διάσταση: στους διαΚΡΑΤΙΚΟΥΣ οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αν υφίσταται ο νεοφιλελευθερισμός σίγουρα δεν νοείται με την παράδοση μιας χώρας στο λεγόμενο “υπερκράτος”, όπως είχε προβλέψει η Θάτσερ ότι θα γίνει η Ε.Ε. με την μετάλλαξη της ΕΟΚ και την κατάργηση των Εθνικών Κοινοβουλίων μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Σιδηρά Κυρία υπήρξε αντίθετη σε τέτοιες λογικές και πολιτικές, έχοντας παράλληλα ταχθεί και εναντίον της προσάρτησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Δυτική Γερμανία, διακρίνοντας τον επικείμενο κίνδυνο της ενωμένης πλέον χώρας ως “κρατική” ηγεμονία πάνω στις οικονομίες των άλλων Ευρωπαίων. Εμείς, περισσότερο από κάθε άλλο λαό, θα έπρεπε να της είχαμε πρώτοι αναγνωρίσει αυτήν της τη διορατικότητα. Αλλά πάλι, πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο από την πλευρά μας από τη στιγμή που δώσαμε σε άνθρωπο που δούλευε για το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας τον ρόλο του εθνικού μας προμηθευτή.

Αυτή η χοντροκομμένη διαστρέβλωση του φιλελευθερισμού ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί και ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη αφού δεν είναι τίποτα άλλο από τη δημιουργία ενός αποδιοπομπαίου τράγου εκ μέρους εκείνης της ιδεολογίας που έχει βάλει αυτοσκοπό την πλήρη ισοπέδωση της διαφορετικότητας και της ελευθερίας του ατόμου προκειμένου να δικαιολογήσει τα σπασμένα της όταν από το αγκάθι του σταλινισμού έβγαλε το εξίσου μοιραίο αγκάθι του σοσιαλισμού. Το κατασκευασμένο άλλοθι που χρειάζεται η ληστρική νοοτροπία προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητη το καταστροφικό της έργο.

Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά την παρέμβαση της κρατικής παντοκρατορίας, γνωστή πλέον σήμερα και ως “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”. Από τα πρώτα της βήματα ως Έθνος, ζούσε ως υιοθετημένο παιδί των Μεγάλων Δυνάμεων, μια προσωπικότητα που ποτέ δεν είχε το θάρρος να αναπτυχθεί αυτόνομα, και που όταν τελικά ενηλικιώθηκε άρχισε να αφήνεται στα χέρια πολιτικών απατεώνων που της υφάρπαξαν κάθε έννοια αυτοσεβασμού. Το Κράτος έγινε η γάγγραινά της. Κι αν σήμερα κοιτάξεις γύρω σου, όλοι περιμένουν κάτι από κάποιον άλλον. Για αυτό καλλιεργούνται και πολύ μεγάλες ελπίδες στα προσωποπαγή κόμματα, πάντα με τη “φιλική” συμμετοχή των ΜΜΕ, δημιουργώντας το φαινόμενο του πολιτικού μεσσιανισμού.

Αντίθετα, η αγάπη για την ελευθερία απαιτεί το καλύτερο από τον ίδιο σου τον εαυτό, το μέγιστο των δικών σου δυνατοτήτων. Αν και η πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης ιδεολογίας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εξαλείψει διά παντώς τις ανθρώπινες αδυναμίες, ειδικά αν δεν θωρακισθεί με το μεγαλείο της ολοκληρωμένης, βιωματικής Παιδείας, θέτει τις βάσεις εκείνες πάνω στις οποίες θα μπορούν τα άτομα να αναπτυχθούν μακριά από μεσάζοντες και κάθε ιό της διαφθοράς που προκαλείται από τη συνεχόμενη τριβή με τον αποδεδειγμένα ανίκανο να λειτουργήσει διαφορετικά, γραφειο-κρατικό ιστό.

Ίσως αν υπήρχε κάποιος τρόπος να μεταλαμπαδευτεί αυτομάτως το καλό με τον ίδιο βαθμό σε όλους να είχαμε και ένα καλό κράτος, η κατάργηση του οποίου, μερική ή καθολική, θα ήταν μια περιττή σκέψη. Όμως η ανθρώπινη ζωή λειτουργεί με τους δικούς της όρους. Κι ένας από τους πλέον βασικούς, το δικό της ευαγγέλιο, είναι πως είμαστε όλοι ίσοι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτός είναι και ο λόγος που τα απολυταρχικά συστήματα όπως ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός θα παραμένουν καταδικασμένα στην αποτυχία.

Το μάθημα του μολυβιού

“Αφήστε το κράτος να διαχειριστεί την έρημο Σαχάρα, και σε 5 χρόνια θα υπάρχει έλλειψη άμμου.”
~ Milton Friedman